neljapäev, 9. juuli 2009

Kasiinoohvrite sammas usaldatakse Tauno Kangro kätte!

9.juulil 2009.a. otsustasid Eesti kasiinovastased, arvestades ideekonkurssi tulemusi, usaldada kasiinoohvrite samba tegemine tuntud Eesti skulptorile Tauno Kangrole. Tauno Kangro tutvustab isiklikult autorina avalikkusele kasiinoohvrite samba ideed 18.juulil 2009.a., Tallinnas kasiinovastase päeva tähistamise üritusel. Üritusele on kutsutud erinevate usukonfessiooni esindajad, linnavalitsuse ja linnavolikogu liikmed, kultuuri ja ühiskonna arvamusliidrid, kasiinosõltlaste ühingute esindajad.

„Meie ühiskonna tänane käekäik pakub kunstnikule lõputult ideid. Luban, et maailmas ainulaadne kasiinoohvrite sammas tuleb võimas,“ kinnitas maestro Tauno Kangro.

Tuntud eesti kunstnik Neeme Lall, kes esitas kunstiteost „Kasiinoohvrid”, leidis: „See on hea mõte. Las koputab kasiinoohvrite mälestussammas iga päev jultunud kasiinoomanike ja ühiskonna südametunnistusele.“

„Kasiinovastased usaldavad samba tegemise Tauno Kangro kätte, kes pakkus kõige huvitama ja tabavama kasiinovastase samba idee. See kes püstitab Kalevipoja, see saab hakkama ka maailmas ainulaadse kasiinoohvritele püstitatud sambaga. Eesti ühiskonna tähtsamad hetked peavad olema raiutud kivvi ja valatud pronksi järeltulevate põlvede jaoks,“ kinnitas kasiinovastaste eestvedaja Max Kaur.

Kasiinoohvrite sammas saab nurgakivi 18.juulil 2009.aastal teisel kasiinovastase aastapäeva tähistamisel Tallinnas nn. kasiinovastasel väljakul, Tartu mnt. ja Pronksi 19 tänava ristmikul, Stockmanni vastas, algusega kell 12.00. Kasiinoohvrite sammas on pühendatud kasiinovastasele võitlusele ning tuhandetele hasartmängude ohvritele ja nende pereliikmetele, kes on kannatanud selle tragöödia läbi. Sammas kavatsetakse esialgsete kavade kohaselt rajada Tallinnasse nn. kasiinovastaste väljakule Pronksi 19 ja Tartu mnt. ristmikul, samasse kohta kus 2007.aastal toimus eesti ühiskonnas ajalooline sündmus, esimene kasiinovastaste meeleavaldus Euroopa Liidus, kus tehti ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks. Kasiinovastasel päeval meenutatakse traditsiooniliselt hasartmängude ohvreid. Esmakordselt esitleti kasiinoohvrite samba ideed 18.juuli 2008.a. Tallinnas toimunul esimesel kasiinovastase aastapäeva tähistamisel.

Ühiskonna ja kasiinovastaste surve all jõustus 2009. aastal uus hasartmänguseadus, mis piirab kasiinoäri Eestis. Eestis on täna ligi 150 kasiinot, neist 70 Tallinnas. Eestis on üle 50 000 kasiinosõltlase ning 80 000 aktiivset mängijat ja nende arv majanduskriisiajal kasvab. AS Turuuuringute ja Faktumi poolt korraldatud küsitlused näitasid, et üle 70% Eesti ja Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.